In 2014 werd in Wirdum een muntschat gevonden. Deze schat uit de provincie Fryslân bestaat uit 96 munten en - opmerkelijk genoeg - ook uit een restant van een linnen buideltje. Linnen overleefd vaak slecht de tand des tijds in de zure kleigrond en is zodoende een zeer zeldzaam vondst! Onderzoek naar het buideltje wees uit dat er indrukken van munten en van een leren riem in zijn achtergebleven. De muntschat is waarschijnlijk tussen 850 en 860 aan de aarde toevertrouwd.
De inhoud van het buideltje maakt de muntschat echter ook uniek. De 96 munten bestaan uit denarii die geslagen zijn onder drie verschillende Karolingische heersers, namelijk: 11 onder Lodewijk de Vrome (814-840), 83 onder Lotharius I (840-855) en 2 onder Karel de Kale (840-877). Uniek aan dit vondst is echter dat het een voorheen onbekend munttype bevatte: tempel-type denarii van Lotharius I uit Aken. De ontdekking van deze munten geeft weer dat het keizerlijk paleis te Aken als muntplaats diende in het Middenrijk van Lotharius I, iets dat voorheen onbekend was. Andere munttypen waaruit de muntschat van Wirdum bestaat zijn christiana religio-typen, tempel-typen van andere keizers en muntplaats-typen van Dorestad.
De inhoud van de muntschat vertoont geen Scandinavische kenmerken, maar is wel in de context van de Vikingtijd te plaatsen. Aangenomen wordt namelijk dat de muntschat in de grond is gestopt om te voorkomen dat het werd geroofd door Vikingen. De periode rond 840 vertoont namelijk zowel een piek in opgetekende Vikingaanvallen, als in het aantal begraven schatten. De muntschat van Wirdum was er hier waarschijnlijk één van. De schat was in 2019 als bruikleen te zien bij de tentoonstelling Wij Vikingen van het Fries Museum.
Onze reconstructie van de muntschat van Wirdum is gemaakt zoals het er ooit mogelijk zou hebben uitgezien toen het aan de aarde werd toevertrouwd. Wij besloten daarbij een volledig linnen buideltje te maken. De reconstructie van dit buideltje is hypothetisch, omdat bij het originele vondst enkel een deel van het buideltje bewaard is gebleven.
Bronnen en verder lezen:
- S. Coupland, ‘A Carolingian coin hoard from Wirdum (Friesland, the Netherlands) and the Dorestad mint’ in: A. Willemsen en H. Kik, Dorestad and its networks (2021) 119-135.
- N. IJssennagger, S. Coupland en C. Peek, ‘De Karolingische muntschat van Wirdum’, De Vrije Fries 99 (2019) 178-180.
- https://www.friesmuseum.nl/.../2019/muntschat-gevonden
Reactie plaatsen
Reacties