Een relatief bekende muntschat die bestaat uit 223 sceata's is de muntschat die is gevonden in Hallum in de Nederlandse provincie Fryslân (Friesland). De munten zaten in een kogelvormige pot en zijn gedateerd tussen 650 en 750. De originele muntschat is te bewonderen in het Fries Museum in Leeuwarden.
Het woord sceatta is een Oud-Engels woord dat 'schat' of 'rijkdom' betekent. Sommige lezers zullen dit woord herkennen, omdat het verwant is aan het Nederlandse woord 'schat' en tot op de dag van vandaag dezelfde betekenis heeft behouden. Er bestaan verschillende soorten sceatta's die zijn gevonden in Frisia, Engeland en Denemarken. Deze munten waren de belangrijkste muntsoort die in Frisia werd gebruikt en geslagen tijdens de heerschappij van de Friese koning Redbad in de zevende eeuw. Na 750 verdwenen de sceatta's plotseling uit de circulatie, wat waarschijnlijk het gevolg was van de verovering van West-Frisia in het Karolingische Rijk. De Karolingische denarius verving vanaf dat moment de sceatta.
Bronnen en verder lezen;
- Buis, P., & M. W. Van IJzendoorn, Kennemerland in metaalvondsten (Castricum 2021).
- Nicolay, J., et al., ‘Hallum: ‘nieuwe Friezen’ in beeld’ in: A. Nieuwhof, J. Nicolay en J. Wiersma (red.), De geschiedenis van terpen- en wierdenland (2018) 149-172.
- https://www.friesmuseum.nl/.../objec.../muntschat-van-hallum
Reactie plaatsen
Reacties