Leden

Hallo! Ik ben Sander. Binnen de Monetarii heb ik het ambacht van muntslag op mij genomen. Mijn interesse in vroegmiddeleeuws Frisia begon toen ik een aantal jaar terug o.a. het boek De Friezen las van L. Van der Tuuk en Wij Vikingen van M. Stoter en D. Spiekhout. De boeken maakten me bewust van een geheel nieuw, geweldig tijdperk uit de geschiedenis van ons land waarover we niks te horen krijgen op school. Dit vind ik een gemis, aangezien dit onze oorsprong betreft. Zodoende ben ik vastberaden mijn geestdrift voor dit opwindende stuk geschiedenis met anderen te delen!

Ik ben Tineke. Ook mijn fascinatie met Frisia en de vroege middeleeuwen is begonnen met twee boeken van Luit van der Tuuk: ‘Friezen’ en ‘Franken’, waarin hij een gedeelde Noordzee cultuur beschrijft waartoe Frisia behoorde. In Frisia komen de Frankische, Christelijke wereld en de oude, voor-Christelijke wereld van noordwest Europa elkaar tegen. Beide partijen hebben inherent andere wereldbeelden en daarmee ook mensbeelden. Ze vechten met elkaar, maar handelen ook en uiteindelijk versmelten ze, waarmee beide werelden onherroepelijk veranderd zijn. De Friezen spelen hier een belangrijke rol in, ze zijn de handelaars bij uitstek. Van goederen, maar verspreiden daarmee ook ideeën. Oftewel: het Nederland zoals wij dat nu kennen, is voor een belangrijk deel dáár en toen ontstaan. De breuklijn waarop Frisia lag tussen twee werelden en twee tijdperken vind ik eindeloos fascinerend. Binnen de Monetarii doe ik van alles en nog wat: wol verven met planten, weven, textielbewerking, maak ik handgevormd aardewerk en ben ik bezig met de ‘vroeg middeleeuwse keuken’. En eigenlijk komt er steeds weer iets bij wat me intrigeert en wat ik dan graag uit ga proberen.

Eala! Ik ben Alexander, ook wel bekend als Stilleward. Inmiddels doe ik zeventien of achttien jaar aan levende geschiedenis. Daarbij leg ik me al enige tijd toe op het Frisia van de negende eeuw.

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor Frisia in de vroege middeleeuwen, bijvoorbeeld in de boeken van Luit van der Tuuk of Kees Nieuwenhuijsen, maar ook door vondsten van archeologen en metaaldetectoristen.

In de Monetarii kan ik mijn interesse voor dit specifieke stuk Nederlandse geschiedenis kwijt. Daarbij richt ik me op de ambachten, hoofdzakelijk leer bewerken (maar ook met hout of been kan ik goed uit de voeten.). Ik vind het belangrijk om actief bezig te zijn met die geschiedenis en wil mensen graag kennis laten maken met de vele facetten van het leven uit die tijd!

Waes hael,

Alexander/Stilleward

Ik ben Marijke. Binnen de Monetarii ben ik vooral bezig met naaldbinden, al kun je me ook zien kaartweven, spelletjes spelen, of koken. Ik ben vooral geïnteresseerd in de rolverschillen binnen een gemeenschap in deze periode, waarbij ik me richt op de rechten van de vrouw. Ik ben zelf in Friesland opgegroeid (niet geboren) en heb al langer een interesse in de periode van de achtste tot de negende eeuw. Er verandert veel en snel in die tijd wat invloed heeft op leefregels binnen gemeenschappen. Ik vind het fijn daar over te kunnen vertellen, maar ook om het "leven van alledag" te kunnen laten zien, met spelletjes die we speelden, lekker eten en een glaasje mede op zijn tijd. Vooral als dat kan met een groep ontzettend slimme en vriendelijke mensen om me heen, geniet ik volop. Dat geeft weer hoe je vroeger ook samen in een groep leefde en elkaar nodig had; je zorgde samen voor elkaar.

Hoi! Ik ben Marc, ik draag bij aan het kampement en de kennis van de Monetarii tijdens evenementen. Ondertussen leer ik de praktijk van de hobby, wat momenteel het maken is van authentieke kledingstukken waarvoor ik zo min mogelijk stof verspil bij het uitknippen. Kleding was namelijk kostbaar in tijd, middelen en moeite om te maken destijds! Tussen evenementen door help ik met het vinden en raadplegen van vroegmiddeleeuwse bronnen en vakliteratuur. Misschien oog ik wat peinzend, maar ik beantwoord graag vragen, en desgevraagd bespreek ik een scala aan onderwerpen in één minuut tot anderhalf uur (hoelang je maar wilt), noem maar op! De complexiteit en dynamiek in vroegmiddeleeuws Frisia (en van het betreffende onderzoek en erfgoed) vind ik eindeloos boeiend. Levende geschiedenis bij de Monetarii is waar ik doorgroei als bijna-afgestudeerde Master in middeleeuwenstudies met vikingactiviteit als specialiteit - wat dat betreft, ben ik nooit *uit*gestudeerd. Tegelijk kan ik daar mijn ei kwijt als liefhebber van knutselen en het buitenleven. Het is waar geleerde theorie en handvaardige praktijk ontmoeten om erfgoed te maken samen met het publiek.