De Bernuthsfeld-tuniek werd in 1907 gevonden in een moeras bij Tannenhausen in Duitsland en behoort tot een van de best bewaarde textielvondsten uit een moeras. De tuniek behoorde aan een man die rond het jaar 700 AD leefde. Naast een tuniek zijn er daarentegen nog veel meer vondsten bekend uit het moeras van Bernuthsfeld.
In totaal werd er een perfect bewaard gebleven, vrijwel complete set kleding gevonden. De vondsten bestonden uit een uit aparte lappen bestaande tuniek, een muts, een schouderdoek, een mantel met franjes, twee beenwindsels, een leren riem en een messchede. Naast deze kledingset werden er ook andere vondsten gevonden, zoals extra leren riemen van onbekende lengte, vier wollen koorden, twee lappen textiel en een 120 cm-lange stok. Helaas zijn echter de meeste laatstgenoemde vondsten verloren gegaan en is hun functie daarmee onbekend. De originele vondsten die zijn overgebleven zijn nog te aanschouwen in het Ostfriesisches Landesmuseum Emden.
Aangezien dit buitengewoon rijke veenlijkvondst in het voormalige deel van Oost-Frisia werd gevonden, besloten wij aan de hand van de bekende vondsten de kleding van het veenlijk van Bernuthsfeld te reconstrueren.
---
Enkele opmerkingen bij de reconstructie: de originele tuniek bestond uit 45 aparte lappen wol. Wij besloten de Bernuthsfeld-tuniek daarentegen uit één stuk wol te maken. De gedachte erachter zijnde, dat het de tuniek in diens originele, niet-verweerde staat zou laat zien. We besloten ook om de tuniek te verven met berkenblad, aangezien een geelgroene kleur van berkenblad bekend is uit kleuranalyses op de tuniek. De originele muts is helaas verloren gegaan en is enkel bekend van foto’s en beschrijvingen. Naar ons inzicht lijkt de muts gerafeld te zijn en van iets te zijn afgescheurd. Mogelijk dat het in diens originele staat aan de schouderdoek of de tuniek vastzat. Dit is echter niet hard uitgewezen in de literatuur en dus leek ons veiliger om bij de museumreconstructie te blijven van de muts als zelfstandig kledingstuk. Tot slot had de originele riem geen gesp. Het leek ons passend om onze reconstructie met een benen gesp uit te rusten, aangezien deze in veelvoud zijn teruggevonden in het nabijgelegen terpengebied van Friesland.
Het veenlandschap bij Moordorf in Ostfriesland (Duitsland) leek ons een toepasselijke achtergrond voor onze reconstructie!
Bronnen en verder lezen:
- Heumüller, M., ‘Kleidung und ausstattung‘ in: W. Jahn (red.), Die Moorleiche von Bernuthsfeld (Emden 2019) 42-60, aldaar 44.
- https://farolfus.com/2022/03/03/9th-century-frisian-kit/
Reactie plaatsen
Reacties